İslami Finans kurum personeli eğitimi


İslami Finans alanında çalışacak personel eğitimlerinde İslam Hukuku eğitimi önemsenmekte ve bu bağlamda ilgili personele İslam Hukukuna dair detaylı bir eğitim verilmektedir. Ancak bu eğitim ile istenen seviyelere ulaşılamamakta sonrasında ise anlatılanlar unutulup gitmektedir. Zira bu eğitimde aktarılan hususların günlük hayata tatbik edilmesi oldukça zordur ve tekrar edilmeyen yada kullanılmayan bilgi unutulmaya mahkumdur. Öncelikle ihtiyacı ve sorunları ortaya koyalım sonrasında eğitim ile ilgili neler yapılabileceğini belirtelim.

Müşterilerin İslami Finans kurumlarından taleplerini genel itibariyle aşağıdaki başlıklar halinde toparlayabiliriz.


  • X Bankasından kredi fiyatı aldım siz ne kadar oran verirsiniz?

  • X Bankası parama y kadar faiz verdi siz ne kadar veriyorsunuz?

  • X Bankası teminat mektubu için y kadar komisyon istedi siz ne kadar verirsiniz?

  • Sizden kredi alabiliyor muyum? Sizde oranlar nasıl?

İslami Finans kurumuyla muhatap olduğunu bilen ve bir şeyleri öğrenmek isteyen müşterinin merak ettiği hususları aşağıdaki başlıklarda toplayabiliriz.


  • Bankanız finansman işlemlerini nasıl yapmaktadır. İşlemi İslami olarak açıklayabilir misiniz?

  • Siz niye hiç zarar etmiyorsunuz?

  • Bana ödediğiniz karı nasıl elde ettiniz?

  • Kar payı oranları faiz oranları ile çok yakın, bu niye böyle?

İslami Finans eğitimleri ise aşağıdaki hususlara dair bilgi verecek düzeyde tanzim edilmektedir.


  • İslam Hukuku çerçevesinde Faiz ve Mal

  • Akit, Akitle ilgili şartlar, Akit çeşitleri

  • İslami Finans’ın Fıkhi Temelleri

Burada göstermek istediğim şu; Müşteriler ihtiyaçlarına çözüm aramakta ve bunun İslami olup olmamasıyla ilgilenmekten ziyade kendisi için faydasına bakmakta, İslami manada cevap arayanlarsa işin temel noktalarına dair bilgi istemekte detay ile ilgilenmemekte.

Diğer taraftan; Müşterinin talebinin sadece finans olduğunu düşünen İslami Finans kurumu çalışanı, İslami bir kurumda çalıştığı bilincinin dışında hareket ediyor. Bunun sonucu olarak da tüm söylemleri faizli bir finans kurumu çalışanından farklı olmaması sorunu ortaya çıkıyor.

Bu bağlamda İslami Finans kurumu çalışanı eğitimlerinin 3 bölüme ayrılması gerektiğini düşünüyorum.

İlk aşamada: İşe başladıktan hemen sonra yapılacak oryantasyon eğitiminde İslami Finans terimler sözlüğü ve İslami Finans kurum personeli iletişim metodları eğitimi olmalı. İslami Finans uygulamaları ile ilgili temel düzeyde bilgi sahibi olmalıdır. Diğer tüm eğitimler normalde yürütülmekte olan finans işlemlerine dair olmalıdır. İslami Finans terimler sözlüğü eğitimi ile kişi çalıştığı kurumda kullanması gereken kelimeleri ve ne anlama geldiklerini öğrenmelidir. İletişim metodları ile kişi İslami Finans kurum personeli olarak oraya gelen müşterinin talep etmiş olduğu hal, hareket, konuşma biçimi ve kullanılacak kelimeler ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Böylece İslami manada hizmet almak isteyen müşterinin beklediği hizmeti ona sunabilmelidir. İslami Finans alanında sahip olacağı temel bilgiler ile müşterilerin ileteceği temel düzeyde sorulara cevap verebilecektir. İşe yeni başlayan personelin bu eğitimi almış olması beklenmelidir.

İkinci aşamada: İslam Hukukunda akitler, akit çeşitleri, İslam Hukukunda faiz ve mal gibi eğitimlerini içeren bir modülde eğitim almalıdır. Bu eğitim ile birlikte detaylı bilgi almak isteyen müşterilere cevap verebilecek ve müşteri ziyaretleri sırasında ortaya çıkabilecek hususlara dair cevaplar üretecek konuma gelecektir. Yetkili yardımcısı olmuş personelin bu eğitimi almış olması beklenmelidir.

Üçüncü aşamada: İslami Finans’ın fıkhi temelleri ve fıkhi tartışmalar konusunda eğitim almalıdır. Bu eğitim ile birlikte İslami Finans kurumuna dair İslami olarak eleştiri getiren kişilere uygulamalara dair bilgi verebilecek düzeye gelecektir. Yönetici ve Şube Müdürü düzeyinde görev yapan kişilerin bu eğitimi almış olması beklenmelidir.

Danışma Kurulu kararları ile ilgili güncelleme eğitimlerinin düzenlemesi ile birlikte İslami Finans kurumunda bir kültür yerleşmiş olacaktır. Nihayetinde bu silsileden geçerek İslami Hukuku hakkında ve Danışma Kurulu kararları hakkında bilgi sahibi olan, Fıkhi düzeyde cevaplar üretebilen, İslami Finans kurumunda edindiği tecrübeler ile birlikte uygulamaya da hakim personeller ortaya çıkacaktır.

Tabi burada en önemli unsur insan kaynağı olacaktır. Kurumda yetişecek ve uzun yıllar kurumda çalışacak personeller ile bu kültürün oturması sağlanabilir. Bu bağlamda personel devamlılığının sağlanması en kritik unsur olacaktır.
Elbet en doğrusunu Cenab-ı Allah (c.c.) bilir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yatırım Vekaleti (Wakala) akdi nedir ve uygulama metodu

Teverruk nedir? Uygulama Methodu ve Öneriler

Katılım Bankacılığı'nda Danışma Kurullarının Yeri, Önemi ve İşleyişi